Werkstuk Drugsverslaving

Voorwoord

Ik heb gekozen voor drugsverslaving, omdat ik mijn werkstuk in groep 7 over Mexico had en daar zijn veel sloppenwijken. De mensen die in sloppenwijken wonen, willen wel aan geld komen en hoe kom je snel aan veel geld? Inderdaad, bijvoorbeeld door het handelen in drugs. Door mijn werkstuk over Mexico wist ik dus al een beetje van drugs af. Maar ik wou nog meer weten en toen werd ik nieuwsgierig en heb ik voor dit onderwerp gekozen voor mijn werkstuk.

Ik weet al wel dat drugs slecht voor je zijn, maar wil graag weten waarom ze slecht zijn en waarom mensen dan toch drugs gebruiken.

Inhoud

  • De geschiedenis van drugs                                   Blz. 5
  • Wat zijn drugs?                                                        Blz. 4
  • Waarom gebruiken mensen drugs?                     Blz. 7
  • De risico’s van drugs                                               Blz. 8
  • Verslaving en behandeling                                    Blz. 9
  • Wetten en criminaliteit                                            Blz. 10
  • Conclusie                                                                  Blz. 11
  • Bronnenlijst                                                               Blz. 12

Wat zijn drugs?

Drugs zijn stoffen die invloed hebbben op je bewustzijn. Er zijn 3 soorten drugs:

  • Downers, dat zijn verdovende middelen. Hierbij horen alcohol, slaap- en kalmeringsmiddelen, opium, morfine, heroïne, wiet en hasj.
  • Uppers, dat zijn stimulerende middelen. Hierbij horen cafeïne, nicotine, XTC, cocaïne en speed.
  • Trippers, dat zijn middelen waardoor je dingen anders ziet en beleeft. Hierbij horen paddo’s, LSD en bij een grote of sterke hoeveelheid horen ook hasj en wiet.

Sommige drugs zijn wat moeilijker in te delen omdat ze meerdere effecten hebben. Hasj werkt bijvoorbeeld ontspannend maar kan ook de waarneming veranderen. Ook XTC heeft meerdere effecten, het is namelijk stimulerend en kan ook de waarneming veranderen.

Mensen die drugs gebruiken willen de effecten van drugs ervaren. Dat is het verschil tussen drugs en medicijnen. Sommige medicijnen hebben ook effect op het bewustzijn, maar dat is niet de reden dat medicijnen worden ingenomen. Het is alleen een bijwerking van het medicijn. Van drugs wordt gesproken als men gaat gaat gebruiken met de bedoeling om het effect ervan te ervaren.

De geschiedenis van drugs

Drugs bestaan al zeker 7000 jaar, misschien zelfs nog wel langer. Alle drugs komen oorspronkelijk uit de natuur: hasj van de hennepplant; cocaïne van de coca-plant; opium (basis van morfine en heroïne) van de papaverplant. Later maakten ze pas de natuurproducten in laboratoria na.

Vroeger werden drugs vaak als medicijn gebruikt. Er werd bijvoorbeeld in het Andes-gebergte op cocabladeren gekauwd om ademhalingsproblemen te voorkomen en ook werden de cocabladeren gebruikt als plaatselijke verdoving en pijnstilling. Zo werden door de medicijnmannen ook paddestoelen en kruiden gebruikt bij het genezen van allerlei ziektes. Het is ook eigenlijk geen sprookje dat de zogenaamde heksen allerlei ‘enge’ plantaardige en dierlijke ingrediënten in hun brouwsels gooiden, eigenlijk waren het dus een soort dokters.

Toch kwamen de ‘echte’ drugs pas rond de jaren ’50 en ’60 (de hippie- of nozemtijd genoemd) in Nederland. In het begin waren het eigenlijk alleen maar de Chinezen die drugs gebruikten. Dat waren dan vooral LSD, marihuana en hasj. Later ging het ook verder naar de Nederlanders. In 1970 waren er echt heel erg veel mensen die vooral amfetamine in de vorm van hasjiesj gebruikten, dat was toen eigenlijk de drug die heel populair was.

Begin 1990 werd de XTC heel erg populair, terwijl het gebruik van LSD verminderde. Toen kwamen ook de paddo’s, smartdrugs, smartproducts en ecodrugs. XTC werd eind 1800 uitgevonden. Dat gebeurde in Duitsland (Darmstad) in een laboratorium voor geneeskrachtige middelen. Een bedrijf wilde het als eetlustremmer in de winkel leggen, maar doordat het wat ongewilde bijwerkingen had, ging dat niet door. Het Amerikaanse leger wilde het als waarheidsserum gebruiken, maar dit werkte helaas niet. XTC is toen nog verbeterd in 1960 door Polen en heette toen MDMA.

Muziek is heel belangrijk voor de toename van het gebruik van sommige drugs, zoals bijvoorbeeld het gebruik van XTC. Acid-house was daarvan de belangrijkste muzieksoort. Acid-house is hele ruige muziek die vooral in disco’s werd gedraaid. Op Ibiza werd XTC voor het eerst echt heel erg veel gebruikt. Toen het in Nederland kwam werd het vrijwel onmiddellijk op de lijst van verboden middelen gezet. Maar toch bleef de XTC heel erg populair; iedereen wilde met de mode meegaan en dat was dus: XTC gebruiken, vooral op dansfeesten. Doordat er zoveel mensen XTC wilden voor in de disco, had de illegale fabriek niet genoeg, dus moest hij steeds meer, steeds sneller gaan produceren en daalde de kwaliteit van de pillen sterk. Toen kwamen de zogenaamde ‘gabbers’ die wilden iets veel sterkers dan XTC en vonden iets nieuws uit: de speed, die veel sterker en een veel ‘beter’ effect had dan de XTC.

Toen de Jazz naar Nederland kwam maakten de Jazzmuzikanten “dopesongs”. Die muzikanten gebruikten hun hele leven door drugs (dat was dan voornamelijk hasj). Later ging Jim Morrison onder invloed van drugs het podium op, daar kreeg hij van het publiek ook nog allerlei soorten drugs. Bob Marley zong ook over drugs; hij zong niet letterlijk over drugs, maar als je goed naar de teksten luisterde, wist je dat hij het over hasj had in zijn teksten.

Tegenwoordig stappen de ‘rappers’ en ‘hiphoppers’ ook met drugs het podium op. Vooral Eminem, Dr. Dre en Snoop Dogg lopen regelmatig met een jointje op het podium en ook lopen ze wel eens in Amsterdam rond, een jointje rokend en met veel te veel hasj of wiet op zak.

Waarom gebruiken mensen drugs?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen drugs gebruiken. Bijvoorbeeld:

  • ontspanning/rustgevend
  • gezelligheid
  • lekker
  • slaap/kalmeringsmiddel
  • smaak
  • prettig gevoel
  • roes
  • inspiratie/creativiteit
  • verveling
  • verslaving
Waarom beginnen mensen met drugs?

Mensen beginnen vaak met drugs omdat ze er graag bij willen horen of omdat ze nieuwgierig zijn. Een andere reden kan zijn als iemand vraagt om het te proberen.

Waarom gaan mensen door met het gebruiken van drugs?

Mensen gaan door met drugs om twee redenen: positieve en negatieve redenen.

De positieve redenen zijn bijvoorbeeld omdat ze het gezellig vinden of omdat het lekker is. De negatieve redenen zijn bijvoorbeeld omdat ze verdrietig zijn en zich fijner willen voelen of omdat ze zich zonder drugs niet meer kunnen ontspannen.

Bij een negatieve reden komt het vaker voor dat een persoon verslaafd raakt.

Hoe reageren mensen op drugs?

Hoe iemand reageert op drugs heeft te maken met zijn genen (je familie) en hoe die persoon zelf in elkaar zit. Het is eigenlijk hetzelfde als met snoep, de een kan stoppen na een snoepje en de ander eet de hele zak leeg. Mensen die niet kunnen stoppen raken verslaafd.

De risico’s van drugs

Voor alle drugsgebruikers bestaat het gevaar dat ze verslaafd raken. Maar drugs kunnen ook erg gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Je geheugen en je concentratie kunnen slechter worden. Je kunt oververhit raken, hartkloppingen krijgen en duizelig worden. Van een aantal drugs kun je ziek worden en je kan er zelfs aan dood gaan. Als je meerdere drugs te gelijk gebruikt, weet je niet hoe je lichaam reageert op de stof. Bijvoorbeeld een XTC-pil, de een ziet mooie kleuren en vindt alles en iedereen lief en bij de ander wordt de angst versterkt en zijn bomen opeens monsters.

De risico’s van drugs zijn voor kinderen extra groot. Zij groeien nog en daardoor is de invloed van drugs bij hen veel groter dan bij volwassenen. Een kind is kleiner en lichter dan een volwassene. Eenzelfde hoeveelheid drugs heeft daarom bij een kind een veel sterker effect.

Bovendien zijn de hersenen van kinderen nog in ontwikkeling. De kans op hersenschade door drugsgebruik is daardoor groter. Niet voor niets is er een drugsverbod voor kinderen onder de 18 jaar, dus dat geldt ook voor sigaretten en alcohol. Maar eigenlijk, als je het wil gebruiken, is het handiger om het te nemen na je 21ste, want dan zijn je hersenen pas echt klaar met groeien.

Voor volwassenen zijn alcohol en sigaretten niet verboden. De meeste andere drugs zijn wel verboden. De regering heeft het verbod ingesteld om te voorkomen dat mensen drugs gaan gebruiken. Net zoals het verboden is om zonder helm op een brommer te rijden of zonder rijbewijs een auto te besturen. Om jezelf en anderen te beschermen dus.

Verboden drugs worden door de overheid in twee groepen verdeeld: softdrugs en harddrugs. Harddrugs zijn zeer gevaarlijk voor de gezondheid. Daarom zijn ze illegaal, dus ze zijn door de overheid verboden. Softdrugs kunnen ook grote problemen geven voor de gezondheid, maar zijn iets minder gevaarlijk.

Verslaving en behandeling

Bijna alle drugs zijn verslavend. Dat betekent dat je ze steeds weer wilt gebruiken. Op een bepaald moment denk je zelfs dat je niet meer zonder

kan. Het is een beetje als een computerspelletje dat je net hebt, maar dan nog veel sterker. Je denkt op school steeds aan het spel en kunt niet wachten totdat je thuis bent. En als je ouders je verbieden om ermee te spelen omdat je eerst je huiswerk moet maken of je kamer moet opruimen, maak je ruzie omdat je alleen maar wilt spelen. Je gaat niet meer naar sporten of gitaarles, alleen om nog meer te kunnen gamen. Gelukkig houdt de verslaving van zo’n spel vaak vanzelf op. Maar met drugs is dat anders. Vaak heb je er ook eerst meer van nodig om hetzelfde gevoel te krijgen. Verslavingen kunnnen je leven verwoesten. Je gaat slecht presteren op school of op je werk. Je kunt er heel ziek van worden en er zelfs aan doodgaan. Voor mensen die aan heroϊne verslaafd zijn, zijn alleen de drugs nog maar belangrijk. Ze geven liever hun geld uit aan heroϊne dan aan eten en drinken en verwaarlozen hun school of werk, familie en vrienden. Soms gaan ze inbreken of iemand beroven om aan geld voor drugs te komen. Zo iemand wordt ook wel een junk of junkie genoemd.

Hulp

Mensen die verslaafd zijn aan drugs hebben meestal hulp nodig om af te kicken, ofwel van hun verslaving af te komen. Hulp van familie en vrienden is meestal niet genoeg. Er zijn in veel plaatsen speciale organisaties die bij het afkicken kunnen helpen, zoals de Jellinek-kliniek en het Trimbos-instituut. Een verslaafde kan daar met iemand gaan praten, een cursus volgen of zelfs opgenomen worden. Ook mensen die vragen hebben over anderen die verslaafd zijn, kunnen daar terecht. Sommige verslaafden worden gedwongen opgenomen. Verslaafden willen vaak niet afkicken. Ze ontkennnen hun verslaving omdat ze niet zonder de drugs denken te kunnen of omdat ze zich ervoor schamen. Afkicken kan heel moeilijk zijn en soms heel lang duren. Hoe langer je de drugs hebt gebruikt, hoe moeilijker het is.

Wetten en criminaliteit

Omdat drugs verboden zijn, wordt erin gehandeld door criminelen. Grote drugsorganisaties regelen alles, van het maken tot en met de verkoop. De baas van zo’n organisatie wordt een drugsbaron genoemd. Voor drugs die van planten worden gemaakt, hebben die organisaties grote plantages. Deze kwekerijen liggen meestal in afgelegen gebieden. Van daaruit moeten de drugs ongezien worden getransporteerd.

De drugsorganisaties hebben vaak eigen boten en vliegtuigen. De drugs worden daarin goed verstopt voor als de politie zo’n boot of vliegtuig gaat controleren. Nederland is te dichtbevolkt voor dat soort grote plantages. Er zijn wel kleinere hennepkwekerijen verstopt in schuren of op zolders en in riet- of maisvelden. Binnen kunnen de planten toch groeien door het gebruik van speciale lampen. Ook zijn er geheime laboratoria waar XTC wordt gemaakt. Omdat er met de handel in drugs zoveel geld te verdienen valt, zijn er geregeld ruzies tussen verschillende drugsorganisaties. Zo’n ruzie met geweld en moordpartijen heet ook wel een drugsoorlog.

Drugsbestrijding

Om drugs op te sporen, gebruikt de Nederlandse politie allerlei opsporingsmethodes. Er bestaan speciale infrarood-camara’s. Op de foto’s die je met zo’n camera maakt, zie je waar het heel warm is. Dit kan zijn waar een hennepplantage is, omdat de lampen die daarvoor gebruikt worden veel warmte afgeven. Ook een hele hoge energierekening kan de politie op het goede spoor zetten. Soms gaat de politie net doen of ze bij de drugsorginisatie horen. Ze vertellen dan niet dat ze politieman zijn, maar doen alsof ze willen meewerken aan het maken of verkopen van drugs. Op die manier komen ze erachter wie er allemaal bij de organisatie werken en waar de drugs zijn. Er zijn ook tipgevers. Deze mensen weten iets over drugs en vertellen dat aan de politie, vaak in ruil voor geld of strafvermindering. Er is nog een manier om drugs op te sporen, namelijk met speciaal opgeleide honden. Vooral aan de grens en op vliegvelden maakt de politie gebruik van drugshonden. Deze honden zijn getraind om de lucht van drugs te herkennen. Ze snuffelen aan bagage en ruiken of er drugs in zitten. Zelfs als deze in tubes tandpasta of onder een lading bedorven vis zijn verstopt.

Conclusie

Ik heb veel geleerd over drugs en ik heb zeker mijn doel om meer te weten te komen over drugs gehaald. Ik heb ook geleerd om zinnen en teksten beter in je eigen woorden te zetten, dat vond ik nog steeds wel moeilijk. Ik vond eigenlijk bijna alles wel heel interessant, want nu snap ik ook waarom mensen drugs gebruiken en waarom ze som steeds verder gaan met drugs. Ook heb ik bijvoorbeeld geleerd dat een XTC-pil bijvoorbeeld door veel mensen gebruikt wordt voor een dansfeestje. Ik dacht eerst dat de geschiedenis van drugs heel lastig zou zijn met al die cijfertjes en informatie, maar eigenlijk viel het wel mee.

Het belangrijkste dat ik heb geleerd is toch wel dat alle drugs heel gevaarlijk en verslavend kunnen zijn en dat je er nooit aan moet beginnen. Het kan heel moeilijk zijn om er mee te stoppen!

Dit was mijn werkstuk, ik hoop dat je het leuk en interessant vond.

Bronnenlijst

Boeken

Deboo, Ana, Drugs. Etten-Leur, Ars Scribendi Uitgeverij, 2011.

Joosten, Cunera, Drugs. Groningen, Noordhoff Uitgevers, 2013.

Internet

Brijder, https://www.brijder.nl/probleem/drugsverslaving

Jellinek, https://www.jellinek.nl

Schooltv, https://schooltv.nl/video/drugs-afl1-zoveel-drugs-zoveel-effecten/

Wikikids, https://wikikids.nl/Drugs

Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Drug

Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Verslaving

Overige bronnen

Een interview met mijn vader

Een interview met mijn moeder